Project "Anderstaligen"

De laatste jaren komen meer en meer anderstaligen in onze scholen terecht. Het grootste probleem is dan vaak de taal. Uiteraard heeft de klasleraar niet altijd de tijd om individueel met deze kinderen bezig te zijn. Hier willen wij als werkgroep deze kinderen zelfstandig met onze taal laten experimenteren. Zo hebben wij a.h.v. de woordfrequentielijst van de Nederlandse taal de ruim 700 meest gebruikte woorden verzameld. Met behulp van het programma "JCLIC" kunnen deze woorden speels aangeleerd en ingeoefend worden. De woordenreeksen staan gegroepeerd per thema. We hebben de thema's bewust heel klein gehouden, maximaal zes woorden per reeks, zodat deze oefeningen zowel in de onderbouw als in de bovenbouw gebruikt kunnen worden. Woorden die we moeilijk in een categorie konden stoppen hebben we gegroepeerd in de rubrieken "varia". Klik op de link om de categorie te openen.

De eerste keer (keren) ga je er best even bijzitten en help je de leerling op weg. Alle reeksen zijn op een identieke manier gemaakt (uiteraard verschillen de woorden) Zo kennen de leerlingen op den duur het principe. Zijn er te moeilijke oefeningen bij voor je leerling, sla die dan over door links onder te klikken op het blauwe pijltje dat naar rechts wijst.

Met dank aan Carmen van den Akker voor het inspreken van de woorden en instructies !

De volledige lijst met woorden per thema vindt u onderaan deze pagina in de vorm van een WORD- of PDFbestand!

Sinds januari 2018 hebben we de woorden ook in een ANDERE SPELVORM gegoten. Deze nieuwe oefeningen vindt u HIER

Indien u deze site bekijkt via Android (smartphone of tablet) dan raden wij u de "photon player" aan die u hier gratis kan downloaden in de google play-store 

Succes !

Vroeger waren er veel problemen met Java. Maar door de hulp van Rudi Fransen werden deze opgelost. De woordenreeksen worden nu afgespeeld in een JClick-player waardoor Java niet meer nodig is. Bedankt Rudi!

dieren  Dieren

keuken  Keuken
fruit Groenten en fruit sport Sport, spel, muziek
huis Gebouwen en het huis emotie Emoties, tegengesteldes,
kleuren
persoon Personen poetsen Poetsen en gereedschap
klas De klas Vervoer
kleding Kleding Vuur en water
lichaam Het lichaam Varia
plant Planten  

Overzichtslijst van alle woorden
gerangschikt per categorie

in PDF of in Word